Неочаквано високи сметки за парно и топла вода скандализират абонатите Топлофикация

...
Неочаквано високи сметки за парно и топла вода скандализират абонатите Топлофикация
Коментари Харесай

Зрее бунт срещу скъпото парно

Неочаквано високи сметки за парно и топла вода скандализират абонатите  " Топлофикация София ". Все повече столичани се заканват да бойкотират предприятието и да не заплащат получените фактури. В редакцията на в. " Сега " дойдоха сигнали, в които хората се оплакват, че сметките им за март са с 40-50 и повече % по-високи спрямо февруари. 

Напрежението се изостря в допълнение поради изключителното състояние и тъй като от ден на ден семейства закъсват с бюджетите си.  " Масло в огъня " наляха и неспирните хвалби на ръководещите, че са " свалили " с 40% цената на природния газ и че това ще докара до съществено понижение в цените на топлофикациите, освен това със задна дата.  Все повече клиенти, получили огромни фактури обявиха, че няма да заплащат, а ще чакат обещаното понижение. 

Заради растящото неодобрение Комисията за енергийно и водно контролиране към този момент стартира изключителна инспекция на ценообразуването в столичната топлофикация. А в сряда омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на КЕВР Иван Иванов, в което упорства да се даде възможност на потребителите да не заплащат сметките си, а да се изчакат резултатите от инспекцията.  

" Рязкото нарастване на мартенските сметки за топлинна сила е неточно и неясно и поради обстоятелството, че сметките през отоплителния интервал са планирани – на база потребено количество топлинна сила за отопление за предходния регистриран интервал ", показва в писмото си  до енергийния регулатор Ковачева.  Засега реакция от КЕВР няма.

От доставчика на топлинна сила за София обясниха, че " сметките на клиентите са направени въз основата на консумацията в съответния парцел в предния отоплителен сезон, отразена в окончателната изравнителна сметка за интервала 1 май 2018 -30 април г.  Реално потребените количества топлинна сила във всяко жилище ще бъдат регистрирани и отразени в годишната изравнителна   сметка след привършване на настоящия сезон ".

Откакто потегли ропотът против високите фактури, от " Топлофикация София " няколко пъти акцентират, че сумите били  по-високи по две съществени аргументи - март бил доста леден, а също така доста хора са спазвали повелята " Остани у дома " и това е довело до по-високо ползване.

 

НЕДОРАЗУМЕНИЯ

До огромна степен виновност за създалото се напрежение носят държавното управление, депутатите и КЕВР, които дружно сътвориха у хората заблуда, че щом природният газ е поевтинял с доста, при това със задна дата - от 5 август 2019-а насам, това бързо ще проличи и в сметките за парно и топла вода и топлофикациите надали не ще връщат пари на клиентите си.  

Реалността е друга. Вярно е, че под натиска на Европейската комисия " Газпром " смъкна цената на природния газ за България и промени формулата за определянето й, отчитайки котировките на интернационалните пазари.  Засега единственото действително разследване от това е, че от 1 април " Булгаргаз " понижи цената си с близо 43% и в резултат от същата дата цените на топлофикациите също бяха поправени надолу  - с сред 8% за Варна и 26.47% за София. Така фактурите за април със сигурност ще са по-ниски. Но всички сметки преди това  - за интервала 5 август 2019 - 31 март 2020 година занапред ще се преизчисляват:    " Булгаргаз ", който получи 150 млн. лв. от Газпром " като отплата за надвзетите суми, би трябвало да върне пари на топлофикациите (както и на останалите си клиенти), а топлофикациите от своя страна ще възстановят надвзетото на своите клиенти.

 

НЯКОГА, НО НЕ СЕГА

Оказа се, че с цел да се случи цялата поредност от преизчисления, трябва да се промени Законът за енергетиката.  Приемането на поправките се забави, защото затъна в дълги и гневни разногласия за детайлите - първо в работната група, която ги готвеше, след това и в Народното събрание. Необходимите законови промени все отново към този момент са факт, само че в този момент текат периоди, в които топлофикациите имат сериозна работа по преизчисляване на цените за всеки месец от август до март. След като енергийният регулатор утвърди понижените цени, топлофикациите ще би трябвало да сметнат какъв брой имат да връщат на всеки собствен клиент за осемте месеца назад  и едвам тогава ще стартират да възвръщат надвзетите пари. Това няма да стане в действителни суми, а чрез намаляване с прихващане от новите сметки. 

" Топлофикация София " към този момент разгласи, че това ще стане през юли:

" В осъществяване на новите разпореждания, приети преди дни с измененията в Закона за енергетиката, „ Топлофикация София “ ЕАД ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово избраните периоди и откакто КЕВР дефинира ретроактивните цени на природния газ и на топлинната сила за интервала от 5 август 2019 година до 31 март 2020г. Така клиентите, които имат ежемесечен действителен доклад на уредите си за дялово систематизиране, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след одобряването на ретроактивните цени от КЕВР. За останалите консуматори, които получават планирани месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през м. юли ", обясниха от пресцентъра на сдружението. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР